You are here

Sarajevo, 15. septembar 2023.  godine - U zajedničkom nastojanju da se pozabavi gorućom problematikom nasilja nad ženama i djevojčicama u digitalnom prostoru i da promoviše „bodyright“ – pravo na svoje tijelo u digitalnoj sferi - Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Bosni i Hercegovini je u partnerstvu sa Parlamentom Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) organizovao forum koji je okupio više od 50 predstavnika ključnih predstavnika vlasti na državnoj i entitetskoj razini, uključujući relevantna ministarstva, zastupnike u oba doma Federalnog parlamenta, kreatore politika, akademsku zajednicu, medije i civilno društvo, jučer u Sarajevu.

Primarni cilj foruma bio je pokrenuti izmjene zakona, zagovarati usvajanje i provedbu Zakonodavne mape puta za „bodyright“, podići društvenu svijest i potaknuti kritičko razmišljanje o digitalnom nasilju.

Mirjana Marinković-Lepić, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH je istakla: „Nema razlike u pružanju pomoći žrtvama u stvarnom ili virtualnom svijetu, pogotovo kada je riječ o mlađim generacijama koje na Internetu provode isto toliko vremena koliko i na ulici, u školi, na poslu, a ponekad čak i više. Pomoć žrtvama jednako je važna i dobrodošla na svim mjestima gdje je nad njima počinjeno nasilje.”

Učesnici „bodyright“ foruma potpisali su  zajedničku  izjavu koja glasi: „Saglasni smo podržati implementaciju postojećih odredbi koje štite od svih oblika nasilja u online prostoru, te raditi na izmjenama i usvajanju jasnih zakona, a u skladu sa potpisanim međunarodnim konvencijama i najboljim globalnim praksama. Cilj je kriminalizovati neovlaštenu upotrebu fotografija, videa i drugih sadržaja na Internetu.

Želimo omogućiti pravo na tjelesnu autonomiju i vlastiti izbor uz iskorjenjivanje svakog pokušaja zloupotrebe, diskreditovanja, ponižavanja i omalovažavanja drugih i drugačijih jer smo svjesni da je 'tvoje tijelo samo tvoje – i na netu i u stvarnom svijetu'.

Pravna ekspertica, Jasminka Džumhur, izrazila je zadovoljstvo što svjedoči opredjeljenju donosilaca odluka, naglasivši: "Podrška zajedničkoj izjavi demonstrira njihovu podršku provedbi postojećih odredbi koje štite pojedince od svih oblika online nasilja. Krajnji cilj je kriminalizirati neovlašteno korištenje fotografija, videa i drugog sadržaja na internetu."

Nasilje nad ženama u digitalnom prostoru dosegnulo je alarmantne razmjere, gdje je 57% žena doživjelo neki vid zlostavljanja putem video sadržaja ili fotografija, dok je 58% žena postalo žrtvom tzv. 'astroturfinga', odnosno istovremenog dijeljenja štetnog sadržaja preko više platformi. Trenutno, pojedinci ne mogu ostvariti učinkovito vlasništvo nad vlastitim tijelima u online prostoru, a žrtve zloupotrebe fotografija suočene su sa mučnim pravnim postupcima u nastojanju da ostvare svoja ograničena prava. Kako bi se pozabavio ovim gorućim pitanjem, UNFPA je pokrenuo „bodyright“, novu oznaku 'autorskog prava' kojom se potvrđuje i zahtijeva zaštita od online nasilja.

U svom uvodnom obraćanju, predstavnik UNFPA John Kennedy Mosoti je naglasio: „UNFPA je posvećen okončanju svakog oblika nasilja nad ženama i djevojčicama, bilo da se ono dešava u stvarnom ili virtualnom svijetu. Iz tog razloga smo pokrenuli „bodyright“, novu oznaku 'autorskog prava' kojom potvrđujemo i zahtijevamo zaštitu od nasilja u online prostoru. Ova inicijativa ohrabruje ljude da od digitalnih tvrtki, društvenih platformi, web lokacija za dijeljenje sadržaja te kreatora politike zahtijevaju jednako ozbiljan pristup rješavanju problema virtualnog nasilja i zlostavljanja u online prostoru kao što je to slučaj kada je u pitanju kršenje autorskih prava."

UNFPA pozdravlja ovaj zajednički napor u borbi protiv online nasilja i zaštite prava na svoje tijelo. Ova inicijativa predstavlja ključni korak ka stvaranju sigurnijeg i pravednijeg online okruženja za sve. Slijedi popis imena učesnika/učesnica foruma koji su potpisali zajedničku izjavu: Kenela Zuko, Mara Đukić, Admir Čavalić, Žana Primorac, Sanel Kajan, Bajro Makić, Belmin Zukan, Dajana Čolić, Edina Gabela, Dragan Mioković, Amra Junuzović – Kaljić, Lana Prlić, Miomirka Melank, Marijana Hrvić Šikuljak, Nihad Krajinović, Jelena Pekić, Siniša Dukić, Ivica Šarić, Adisa Kokić – Hinović, Aida Koluder Agić, Alma Kratina, Ivanka Marković, Jasminka Džumhur, Mirjana Marinković Lepić, Almedina Bulić, Biljana Andrić, Marko Cvitanović, Esma Latić, Azra Dizdar i Meliha Žiško.